2008. december 31., szerda

Vallási újévek

Új év, a régi lezárása és az új kezdete. Értékelés, elhatározások és fogadalmak, a szeretet csókjai és az önfeledt szórakozás tüze és mélysége. Az óév búcsúztatása és az új év köszöntése tele van népszokásokkal és új szokásokkal, minden esetre rituálisan telített időszak. A profán rítusok tömkelegétől hangosak a médiumok, ezekre kár szót vesztegetni. Ám a nagy és kisebb vallási hagyományok évkezdései nem ismeretesek, ezekről érdemes szólni. Elővételezett összefoglalásként mondhatjuk, egyetlen vallási hagyomány sem ünnepli évkezdésként a polgári újévet. Vegyünk sorra néhányat.

A nyugati kereszténység liturgikus évkezdete advent első vasárnapja, amely 2008-ban november 30-ra esett, 2009-ben november 29. lesz. Jóllehet a Gergely-naptár szerint január 1.

A keleti kereszténységben a julian naptár szerint osztják be a liturgikus évet, így ott az újév (mint minden más keresztény ünnep) egy héttel eltolódik.

A zsidó naptári újesztendő a Ros Hásáná 2009-ben szeptember 19-re esik. Egyébként a zsidó vallásban még három más újév is létezik. a zsidó időszámítás a világ teremtésének kezdetétől indul, amely a hittudósok számítása szerint i.e. 3761 október 7.

Az iszlám újév 2008-ban december 18-ra esett, amikor a vallási időszámítás szerint az 1430. év vette kezdetét.

A hinduizmus 2008-ban március 30-án ünnepelte az újévet, melynek szanszkrit neve vikram szamvat. A hindu vallási időszámítás egyébként i.e. 56-ban kezdődik.

A buddhizmusban az újév első napja 2008-ban február 7-ére esett Vietnámban, míg a japán újév egybeesett a Gergely naptár január 1-ével.

A kínai újév 2009-ben január 26-án kezdődik. Az etiópok és a koptok szeptember 11-én ünnepelik az újesztendőt, amit a rasztafari vallás is átvett.

Az óból az újévbe történő átmenet szertartásai között általában ott találjuk a bőjtöt illetve kímélő ételek fogyasztását, valamint az áldozatbemutatást az istenség megnyerésére. A jelen idő és a kozmikus idő, továbbá a személyes idő és a népcsoport vagy család idejének egymásracsúsztatása illetve kölcsönös szimbolizálása is a jelentős ceremóniák közé tartozik. Az átmenetben meg kell tisztulni, amihez körmeneteket, szelleműzéseket, füstöléseket vesznek igénybe. Az éles és egyértelmű határ megjelenítésének áll szolgálatába a gyakori orgia is, amelyben a hétköznapok szabályai, erkölcsi korlátai hatályon kívül helyeződnek, hogy az ünnep bevégeztével minden visszazökkenhessen a rendes kerékvágásba.

Boldog Újesztendőt minden kedves látogatómnak!